Zonder adem geen leven

Het is het allereerste dat een pasgeboren baby doet zodra de navelstreng wordt doorgeknipt.

Een flink teug adem nemen. Er volgt een stroom van koele lucht door de neus langs de luchtpijp naar de longen die gevuld worden met zuurstof. Het middenrif rijst omhoog. Even Rust. Een warmere stroom volgt de weg terug omhoog en via je neus weer naar buiten. Adem uit. Even Rust. En het proces begint weer opnieuw. Zo bijzonder hoe dit als vanzelf gaat. Naar mate we ouder worden en meer druk ervaren in ons leven verandert de manier waarop we ademen. We vergeten eigenlijk hoe we echt adem moeten halen.

Als ambitieuze vrouw en drukbezette moeder heb je veel rollen en ballen hoog te houden. Er moet altijd van alles tegelijk en tussendoor. Je bent vaak gehaast en voelt je van binnen onrustig en gejaagd. Je hebt ook zoveel te doen. Er is altijd wel iemand of iets dat om jouw aandacht vraagt. Eigenlijk kom je tijd te kort in een dag. Hollen. Rennen. Vliegen.

Ook ademhalen doe je er snel nog even bij. Vaak adem je door je mond in plaats van door je neus. Snel, hoog en oppervlakkig in plaats van rustig en diep. Gejaagd en verre van vertraagd. Oppervlakkig ademhalen kost veel energie en levert ook nog eens minder zuurstof. Daarnaast komen er stresshormonen vrij met deze manier van ademhalen. Deze manier van ademhalen zorgt voor een gevoel van stress.

Vaak zijn we onszelf hier niet eens meer van bewust en word deze manier van ademhalen ‘normaal’. Zonde. Want het beïnvloed ons zowel fysiek als mentaal. Je ademhaling weerspiegelt hoe je in het leven staat. Je hier bewust van zijn is de eerste stap naar meer ontspanning in je leven. Een kleine verandering kan al een groot verschil maken. Gecontroleerd ademhalen is een van de simpelste methoden om in het nu te komen. Weg van de stress naar ontspanning. Ruimte in je hoofd en lijf en ruimte voor je emoties. Rustig ademhalen ontstrest.

Hoe adem jij? Ben jij je eigenlijk bewust van je ademhaling…? Ik geef je een kleine oefening:

  • Zet de timer op 1 minuut en volg jouw natuurlijke ademhaling.
  • Tel het aantal ademhalingen en observeer HOE je ademhaalt. Zit je ademhaling hoog en gaat het snel en oppervlakkig? Of adem je rustig en diep naar je buik?
  • Zet de timer nu op 1 minuut en vertraag je ademhaling bewust. Adem 3 tellen diep in door je neus. Adem 3 tellen uit door je mond. Neem 3 tellen rust. En adem opnieuw.

Wil je nog meer rust ervaren?